werk       profiel      contact

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruimtelijke visie bruggen Leidsche Rijn

In de toekomst zal de Leidsche Rijn in het stationsgebied van Utrecht worden teruggebracht. Voor de nieuwe bruggen en viaducten over dit deel van de Leidsche Rijn wordt verwantschap gezocht met de bestaande bruggen over de Leidsche Rijn, maar er wordt een eigentijdse vertaling aan gegeven. De nadruk ligt op de reeks van bruggen, in plaats van op elke brug als afzonderlijk object.
De samenhang als reeks wordt bereikt door toepassing van de volgende bouwstenen: metselwerk van bruine bakstenen, een stalen constructie, witte hekwerken, een oplopend brugdek, smalle/ranke constructies en een ingetogen en eigentijdse vormgeving.
De bruggen zijn echter ook zeer verschillend qua structuur en functionaliteiten. Er zijn stadsbruggen en lokale bruggen. De stadsbruggen zijn gekoppeld aan doorgaande routes voor tenminste fiets- en voetverkeer. Daarnaast hebben ze een relatief klein hoogteverschil met de omgeving. De lokale bruggen landen aan één of beide zijdes aan op een lage kade en zijn alleen voor voetgangers. Deze twee types vragen om verschillende vormgevingsprincipes. Bij de ‘stadsbruggen’ past een zwaardere vormgeving met gemetselde landhoofden, net als bij de bestaande bruggen, in het beeld. De lokale bruggen vragen om een meer open, licht beeld, zonder landhoofden. Hier is het grote hoogteverschil met aanlanding op een lage kade zeer beeldbepalend.

Opdrachtgever: Ingenieursbureau gemeente Utrecht
In samenwerking met: Ingenieursbureau Gemeente Utrecht
Jaar: 2009