werk       profiel      contact

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Landgoed Westerveld ’s Graveland

Deze studie voor het landgoed Westerveld onderzoekt de mogelijkheid voor de plaatsing van nieuwe bouwvolumes en geeft in samenhang hiermee een advies voor de tuininrichting van het gehele landgoed.
Het landgoed Westerveld is gelegen in ’s Graveland, op de overgang van de Gooise zandgronden naar de veengronden van de Vechtstreek, ten westen van Hilversum. Het gebied is bij ontginning op unieke wijze verdeeld in 27 gelijke kavels. Deze verkaveling is de basis geweest voor een aaneengesloten reeks van buitenplaatsen.
Het ontwerp richt zich op het terugbrengen van de eenheid in de kavel, die in de huidige situatie in drie├źn is opgedeeld, en het maken van zichtrelaties met het achterland. Het terrein wordt veel opener door beplanting te verwijderen. De gebouwen vormen een compositie rond een open ruimte en hebben een gemeenschappelijke entree vanaf het Noordeinde. Daarbij zijn de nieuwe gebouwen achter de villa geplaatst, die zich zo als hoofdgebouw blijft representeren aan de weg. Met heuvels en boomgroepen wordt de ruimte wel geleed zodat ieder gebouw ook zijn eigen ruimte heeft. Een bestaande vijver krijgt een nadrukkelijker positie in de tuin. Deze wordt vergroot en ingebed tussen een bestaande en nieuwe heuvel.

H+N+S
Type project: studie, schetsontwerp
Opdrachtgever: Emo projectontwikkeling
Jaar: 2004